Életrajz

Bakos Tamás 1976-ban született Nagykőrösön/Magyarországon.

Elemi és középiskola, pincér képzés, autodidakta. 

2000 és 2013 hajléktalanként élt Budapesten. Lövedék által okozott súlyos sérülés után Nagykőrösön és Bécsben élt.

2014: Első kiállítása Bécsben (Galerie Benedict/Herz von Afrika (Afrika Szíve)), azóta első képek kiállítása magángyűjteményekben, vállalatok tulajdonában lévő gyűjteményekben, valamint nyilvános gyűjteményekben.

2016.11.7. – 2016.12.23.: Kiállítás a bécsi Meidling kerület bírósági épületében.

2017: Kiállítások tervezése Hamburgban, Pozsonyban és Budapesten.

 

Kapcsolat:

Galéria Bakos/c.o. Walter Famler

Rembrandtstrasse 31/10

A-1020 Wien

Tel.: 0043 (0) 650 903 1934

e-mail: w.famler@wespennest.at


A Porgy&Bess-ben megrendezésre kerülő kiállításon klasszikus John Lee Hooker, Little Walter és John Mayall blues albumok borítóját tekinthetik meg, Bakos Tamás interpretációjában. Ehhez társulnak még Jimi Hendrix-ről és Muhammad Ali-ról készült portrék.

Megnyitó: 2017. február 1-jén, 19.00 órakor, Porgy&Bess Bécs


Egy magyar, aki megfesti a bluest

Walter Famler írása az éveken át hajléktalanként élő magyar festőről, Bakos Tamásról, aki már egy ideje izgalomban tartja a művészvilágot

Minden Annával kezdődött. Anna Nagykőrösről ingázott Bécsbe, ahol a „Dachverband der freien Kindergruppen“-nál (Szabad Gyermekcsoportok Szövetsége) tanult gyermekgondozónak. Aztán egyszer elkezdett mesélni bátjáról, aki kiválóan fest és aki már tizenkét éve hajléktalanként él Budapesten. Anna szeretett volna neki segíteni, de nem tudta hogyan. Nem beszélve arról, hogy csak nehezen lehet bátját Budapesten fellelni.

Amikor a Wiener Kunstforum-ban (Bécsi Művészeti Fórum) sor kerül egy Basquiat retrospektív megrendezésére Anna újból előhozakodik testvérével. Megtalálta egy budapesti, hajléktalanokat befogadó kórházban és meggyőzte, hogy költözzön haza szüleihez. Ott újra papírt és ecsetet ragadott és megint nagy intenzitással fest. Anna úgy érezte, hogy a festés legalább a télen visszatarthatja bátját attól, hogy visszatérjen az utcára.

Az ezt követő találkozás volt az első alkalom, hogy Anna magával hozta Tamás néhány alkotását: fekete papíron figurák szorosan egymás mellett ábrázolt csoportja, szürreális és maszkszerű arcok, démoni lények, fejrajzok furnérlemezeken, testrajzok csomagolópapíron. A használt anyagok és színek nagy része az utcán vagy konténerekben talált holmi. A pszichoanalitikus Felix de Mendelssohn így ír a képekről: „Ez a festő látja a kísértetiest az emberben és az emberit az állatban. Vadul és szabadon támadja meg célpontjait, ugyanakkor egészen barátságosan kutat a lényeg után.”

Bakos Tamás 1976-ban született Nagykőrösön. Autodidakta, aki már gyermekkora óta fest. Az általános iskola után vendéglátást tanult valamint katonai szolgálatot tett. Pár hónapig barkeeperként dolgozott Londonban. 2000 és 2013 közötti éveket Budapest aluljáróiban, metrómegállóiban és elhagyatott épületeiben töltötte. Erről az időszakról Tamás nem szívesen és csak felszínesen beszél. Nyilvánvaló azonban az, hogy hajléktalanként töltött évei alatt is foglalkozott művészettel. Bolhapiacokon néha magyar művészek értékes alkotásaira bukkant, amelyeknek értékét az eladók maguk nem ismerték. Ezeket Tamás műkereskedőkhöz vitte. Ezenkívül az ócskavasak és saját képeinek eladásával is szert tett pár forintra. Egyszer arra ébredt, hogy egy csoport lábbal tiporta. Az egyik lába több helyen is eltört és fenn állt a veszélye annak, hogy nem tudja többé mozgatni. Egy másik alkalommal, miután több napig nem evett, egy szeméttelepen találtak rá eszméletlenül és szinte teljesen kihűlve. Történt az is, hogy Tamásra rálőttek egy ablakból. Rengeteg vért vesztve, életveszélyes állapotban feküdt az utcán, mire egy járókelő rátalált és mentőt hívott. more..........